LA CIUTAT DELS RIUS
12/07/2006


Opinió de l'apartat de Estimat Elector penjada a la Web l'any 2003.

La ciutat dels rius


Girona tothom l’ha vista emmirallada. A les aigües de l’Onyar o a les del flum Ter. Abans es deia que Girona era la ciutat dels quatre rius. El Galligans, l’Onyar, el Güell i el Ter, per aquest ordre, mirant sempre des de la catedral. La catedral punt de referència de la ciutat primigènia, quan la teocràcia era la forma de govern, i a la vora del Galligans quan les aigües es tornen planes, s’hi fan dues edificacions precioses Sant Pere i Sant Nicolau. És el principi de la ciutat quan el Galligants és una riu central.

Més endavant en el temps, quan la ciutat abandona la teocràcia i es fa mercadera i artesana, la muralla salta l’Onyar i encercla la ciutat deixant-lo passar només ell. El barri del Mercadal es converteix en l’eixampla de la ciutat dels argenters, els ballesters, els calderers, etc. Són els que viuen en la plaça del vi, de l’oli, de les cols, del raïm, etc. L’Onyar queda convertit en l’eix líquid i central de la ciutat durant molts i molts anys, i per unir les dues girones s’hi fan ponts i passeres.

Ves per on, la ciutat creix i després de la seva terciarització s’expandeix i saltant la Devesa s’escampa cap a l’altra riba a Sant Ponç, a Fontajau, a Domeny. Girona torna a tenir una altra espinada fluvial. Aquesta vegada ja és un riu que arriba cansat dels Pirineus. És un riu, l’aigua del qual, ha fet rodar més de cent turbines. És un riu treballador, i per això cap els anys seixantes se’ns emporten bona part del seu cabal.

Després d’aquesta repassada els gironins hem de saber que en aquest segle que encetem el Ter serà el riu central de la ciutat. Ha de ser l’eix que ens ha de definir. Per projectar aquest futur ens cal abans de res fer-ne un riu amb marges, i no de parets de formigó. Els rius son la natura autèntica i no l’artificialitat estèril dels endegaments de ciment.

De Salt a Sarrià de Ter ha de ser un espai natural on les persones hi trobin vida, i que arran de riu s’hi pugui caminar per les dues ribes. El Ter ens ha de fer ciutadans respectuosos i nosaltres d’ell n’hem d’aprendre la seva continua regeneració. El Ter ens ha de fer la Ciutat millor. ¿Però que li hem de donar nosaltres a ell?. L’hem de mimar, l’hem de respectar. El nostre riu el farem ciutadà, però no li llevarem ni un sol dels seus atributs biològics.



Aquesta notícia ha rebut 2283 visites.
<< Anterior   [Tornar a l'índex de notícies]   Següent >>