DES DE L'APROVACIÓ AL 1977 DEL "PLAN COORDINADO DE LAS OBRAS DEL BAJO TER", QUE S'INTENTA PROTEGIR EL RIU , ENCARA ESTEM IGUAL.
28/01/2008


Seria bo, que tots els partits, associacions, entitats i ciutadans féssim realment un front comú per salvar el riu Ter, les seves ribes i regadius.

Les eleccions que s'acosten ens podrien ajudar a aconseguir més compromís per part de tots els polítics que durant tots aquests anys han mirat cap a una altra banda.


Ens fem nostres les paraules del CONTRAPUNT de l'Oriol Mas:

A Barcelona ja han dit que si s'acaba l'aigua - la del Ter, s'entén- se'n faran portar amb vaixells. I per què no l'encarreguen ja? Han d'esperar que ens quedem tots sense aigua? Qui ens la portarà desprès a nosaltres? Quan aquí parlem de restriccions i anem de bòlit buscant pous, allà resulta que ja tenen la solució. Amb el Ter, el beure sempre l'acabem pagant nosaltres.La comunitat dels regants del baix Ter va acordar aquest cap de setmana, juntament amb diverses entitats i consorcis d' impulsar una plataforma per defensar el riu. En aquesta trobada es va elaborar el següent manifest:


EN DEFENSA DELS DRETS DEL RIU

Davant la greu situació en què es troba el riu Ter i que s'està agreujant cada dia que passa a causa de la sobreexposició que es fa del seu cabal, els aquí presents, representants de la societat civil gironina i dels ciutadans i ciutadanes de la conca del Ter, en vista dels fets que en els darrers mesos s'estan produint, diem:

Prou al greu atemptat ecològic que representa deixar el riu Ter sense aigua.

La reducció del cabal del riu per sota del cabal de manteniment aboca a la mort, lenta i gradual, del riu com a corredor biològic i destrueix la vida i les activitats humanes a la seva conca.

Prou als transvasaments desmesurats d'aigua del Ter a altres conques de diferents rius.

Després de la derogació del Plan Hidrológico Nacional i de la no realització dels transvasaments d'aigua de l'Ebre a Barcelona, ni del Roine, cal exigir el mateix tracte per al riu Ter i posar fi al transvasament desmesurat del Ter a altres conques, principalment a la del Llobregat.

Prou a la destrucció de tot l'ecosistema fluvial, del seu paisatge i de la seva riquesa.

El riu Ter ens ha aportat als ciutadans i ciutadanes dels pobles i ciutats de les seves ribes poder disposar d'un recurs natural –l'aigua– que ens ha permès gaudir d'un nivell de benestar i prosperitat que ens ha portat fins als nostres dies. Ho podran seguir fent els nostres fills i filles si les coses continuen com fins ara?

Conscients d'això els propis sectors de la conca ens comprometem a fer un ús cada cop més eficient de l'aigua i col·laborar en la recuperació dels aqüífers, com a reserva natural d'aigua per períodes de sequera, i la funcionalitat de les planes fluvials, en la mesura que sigui raonable.

Per posar fi a aquesta situació, demanem:

El retorn a la vida del riu deixant que hi flueixi el cabal suficient pel seu correcte funcionament natural, ompliment dels aqüífers i subministrament als municipis de la seva conca per a usos cívics, activitats agrícoles i econòmiques dels pobles i ciutats de la conca del Ter.

El respecte i compliment de les directrius de la directiva marc de l'aigua de la Unió Europea, a tot el país i especialment a la conca del Ter.

El compromís del Govern de la Generalitat que els nous cabals aportats per les noves dessaladores i el millor aprofitament dels freàtics a la conca del Llobregat, serveixin per retornar una quantitat equivalent de cabal al riu Ter, com a primer pas d'un procés que garanteixi el retorn, a mig termini, de la totalitat de l'aigua que va a la conca del Llobregat.

Que el Parlament de Catalunya aprovi una llei que minimitzi l'aportació fora de conca i especialment a la del Llobregat a la meitat (4 m³), en el termini màxim de sis anys, modificant la llei 15/1959, com a pas previ d'anular aquest transvasament en el termini màxim de dotze anys.

Mentrestant, cal garantir immediatament un cabal ecològic mínim de 3 metres cúbics per segon al seu pas per Girona i les necessitats pels regadius del Baix Ter.

No pot ser, que per disposar del transvasament, es permeti l'augment il·limitat del subministrament d'aigua per usos localitzats en altres conques, encara que siguin per aigua d'ús de boca, sense preservar les necessitats de la mateixa conca del Ter, tal i com preveu la llei 15/1959.

Un reconeixement institucional a la contribució i paper fonamental que ha fet el riu Ter, a través de la seva aportació d'aigua especialment a les comarques barcelonines i a gran part de Catalunya, al desenvolupament social i econòmic del país.

Demanem, en definitiva, una gestió diferent del Ter.


Aquesta notícia ha rebut 1699 visites.
<< Anterior   [Tornar a l'índex de notícies]   Següent >>