AVUI 14 D'ABRIL, FA SETANTA-SET ANYS QUE FRANCESC MACIÀ VA PROCLAMAR LA REPÚBLICA CATALANA.

14/04/2008

 
Feu clic a la imatge per a ampliar-la

SALUT I REPÚBLICA !!

En aquest aniversari, homenatgem a totes les persones que varen creure i lluitar pels ideals republicans de llibertat i igualtat. NO PODEM OBLIDAR que moltes d'aquestes persones, varen patir les conseqüències d'un exili forçós i que d'altres hi varen perdre la vida. Malgrat tot, no oblidem la seva il·lusió de canvi i lluita de la que encara avui ens podem sentir partíceps.Del BREVIARI DE CIUTADANIA de Carles Rahola, adjuntem el text “Tradició Republicana”

El llibre s’encapçala amb la següent citació de Anatole France:

Lentement, mais toujours,
L’humanité réalise les rêves des
Sages.

Anatole France


Tradició Republicana

Hi ha a Catalunya una vella tradició de republicanisme que té els seus orígens més enllà de la Revolució del 1869 i s’inspira en els principis federalistes. Hi ha llavors en els nostres republicans, més que l’esperit de revolta, el sentit de govern. La gesta federal d’aquell any és organitzada per catalans i té lloc en terra empordanesa. Catalunya dóna a la República lluitadors com Caimó i homes de govern com Figueras i Tutau. Sota la Restauració els nostres republicans no corren pas darrera els agitadors vulgars, sinó que, bo i conservant el foc sagrat de l’ideal, funden cooperatives i orfeons.
Són homes honrats i de seny que fan una bona tasca constructiva a les corporacions públiques. Encara poc abans de la guerra eren esmentats com a
modèlics alguns dels nostres Ajuntaments administrats per republicans.
Aquells homes austers van saber enaltir amb una actuació digna els ideals que havien de triomfar el 14 d’Abril de 1931.

Aquesta notícia ha rebut 1666 visites.
<< Anterior   [Tornar a l'índex de notícies]   Següent >>