LA DESCOHESIÓ
Francesc Ferrer i Gironès
12/05/2011


"Amb el comportament dels partits polítics espanyols en relació a Catalunya hom pot verificar que el seu màxim interès és arribar a la divisió, la descohesió i no cal dir la fragmentació de la societat catalana, per deixar-la esblaimada, feble i anorreada. La fortalesa de Catalunya seria en anar tots junts, i amb unes fites civils que ens fessin treballar plegats, bregar colze a colze, i albirar un futur comú."
La Descohesió

Amb el comportament dels partits polítics espanyols en relació a Catalunya hom pot verificar que el seu màxim interès és arribar a la divisió, la descohesió i no cal dir la fragmentació de la societat catalana, per deixar-la esblaimada, feble i anorreada. La fortalesa de Catalunya seria en anar tots junts, i amb unes fites civils que ens fessin treballar plegats, bregar colze a colze, i albirar un futur comú.

L’interès dels governs de Madrid per aquesta finalitat d’eliminar-nos a través de la nostra divisió ve de molt de temps enrera. Un primer intent va ser assolir dins de la població catalana un aiguabarreig amb gent vinguda de fora. És aquell consell que el comte-duc d’Olivares recomana al rei Felip IV, i que pel 1900 també l’escriptor Fernando Soldevilla ho recomana a través dels matrimonis. Després ve la debilitació de Barcelona o l’enfrontament de Catalunya contra la ciutat de Barcelona. En no poder així, proven el foment de la lluita de classes amb la intrumentalització dels sindicats afavorint la lluita social. En no poder-ho assolir agafen l’enfrontament de tots els partits espanyolistes contra els partits polítics catalans (Pacte de La Castellana), simultàniament també van pel camí de l’afogament o estrangulament econòmico-financer. Gabriel Maura reconeix que les armes que fa servir Madrid contra Catalunya son les que varen fer servir els anglesos contra els americans i no se’n varen sortir. Aquestes estratègies i aquests camins els reconeix també Salvador de Madariaga el 1923, quan en un article a “El Sol” diu que després de que Madrid intentes dividir les forces catalanes i provocar la qüestió social tot va resultar contraproduent.

Ara les estratègies deuen ser diferents. Potser. Més subtils segur. Però el catalanisme polític actual tot això ho ha oblidat. Ens en volen fer oblidar també els espanyols. I caldria que els catalans fóssim molt més persistents. No podem caure en l’error una altra vegada.
Diumenge, 14 de setembre del 2003-09-13Aquesta notícia ha rebut 1117 visites.
<< Anterior   [Tornar a l'índex de notícies]   Següent >>