ORENETES
Francesc Ferrer i Gironès 2005
31/03/2013


Un any més han tornat les orenetes , al celobert de casa


Orenetes
De bon matí la meva dona em va despertar per avisar-me que al celobert havien arribat les orenetes. L’estrany de l’hàbitat d’aquestes orenetes és que han fet els nius a baix de tot d’un celobert que té 7 pisos. Això significa que les primeres orenetes que varen venir ja fa cinc anys, desconeixent els topants, varen trobar que volant i baixant cap a les profunditats del celobert hi havia un espai lliure, segur, i sense cap perill dels gavians que volen pels damunt dels teulats.

Aquesta família d’orenetes ve cada anys a estiuejar. I quan arriba, sense planells, ni brúixola, ni gprs, troba exactament els nius que havien fet els seus pares. En aquesta època s’aparellen, tenen criatures, i si cal tornen a fer un niu, i els ensenyen a volar pel celobert sense sortir-ne. Veus els pares que el matí surten a buscar menjar. I solament uns bec o baquetes emergeixen del niu. Un niu que es fet amb fang, bocins d’herbes, fils, etc. Aparentment sembla que res faci en séc, però la forma és arrodonida i adaptada a la paret.

El misteri de les orenetes es que volin tants i tants quilòmetres, i retornin amb una exactitud tan perfecte. Sense títols de propietat i sense empadronaments, elles es consideren ciutadanes dels nius que varen fer els seus pares. Benvingudes orenetes. La vostra arribada ens confirma una llei ineluctable de la naturalesa, ha arribat la primavera.
Dimarts, 29 de març del 2005Aquesta notícia ha rebut 1032 visites.
<< Anterior   [Tornar a l'índex de notícies]   Següent >>