La Bressola (Dissabte, 19-XI-2005)
19/11/2005
Aquest matí a Girona s’ha reunit el consell d’administració de La Bressola, amb tots els directors i directores dels seus centres escolars, i també amb l’associació Amics de La Bressola, amb domicili al Principat. S'ha considerat que la ciutat central entre el Rosselló i el Principat era Girona. Ha estat una reunió fructífera, i per ella mateixa molt útil atès que ha servit per coneixer’ns tots amb la possibilitat de tenir punts de referència i saber de primera mà les opinions de cada un dels col·lectius.

La Bressola fa trenta anys que fou creada. La seva experiència ha estat d’una esclatant història. Passar de gairebé un grupet d’alumnes a tenir-ne set-cents en diverses centres durant trenta anys no seria res d’extraordinari. Però, la seva importància l’ha tingut en el sistema educatiu pel mètode de la immersió, en l’evolució dels centres anant dels pàrvuls fins al secundari, i en definitiva de treballar amb totes les administracions públiques d'ambdos estats.

La Bressola és una escola privada, però laica, és una escola que no és pública però amb vocació de servei públic. Això fa que sigui a les Comarques del Nord un fet insòlit. Una realitat cultural que ha arrelat de forma popular. Una resistència al sistema educatiu jacobí de l’estat francès, que fa de La Bressola una experiència que viu gràcies a la tenacitat i a la lluita permanent. Els principis de llibertat, igualtat i fraternitat que la República Francesa té en el frontispici del seu sistema polític és un mite, que La Bressola intenta superar amb treball, esperança i fe en el futur del poble català. No hi haurà igualtat mentre la llengua catalana no sigui tractada per l’Estat amb plena equivalència als seus esforços vers la llengua francesa. No hi pot haver llibertat mentre per ensenyar en català suposi uns entrebancs i unes dificultats que no tenen les escoles de l’administració, i no seran mai unes relacions fraternals mentre hi hagi un desnivell entre els ciutadans que son de cultura catalana i els que son de cultura francesa.
Aquesta notícia ha rebut 2024 visites.
<< Anterior   [Tornar a l'índex de bitacola]   Següent >>