Gitanos (Divendres, 18-XI-2005)
18/11/2005
Avui per invitació de l’Associació Cultural Monàrquica Gitana de Girona, he clausurat les “Jornades del Poble Gitano” (Chiveses Gao Room), que ha organitzat la “Agrupació per al desenvolupament del poble Gitano dels Països Catalans” que s’ha celebrat a Girona. Hi assistien associacions gitanes d’arreu del Principat.

Els gitanos catalans són ciutadans del Principat de fa molts de segles. Els actuals representants de l’ètnia són en general homes cultes, il·lustrats, i preocupats per la situació dels gitanos en general. Tanmateix, cal dir que els gitanos catalans tenen unes característiques que els diferencien en gran manera dels que varen arribar del sud o de Portugal. Segons m’han explicat els gitanos catalans varen venir de l’Índia a través de l’Europa Central i varen arribar a les poblacions del nostre principat on s’hi varen assentar, abandonant en general el nomadisme. La seva incardinació a la societat catalana els fa parlar un català molt clar, obert, i molt amable. Caldria estudiar a fons la història real d’aquesta migració. Catalunya és un melting pot, i el poble gitano és un dels corrents migratoris que hem tingut. Aquesta història ens hauria d’explicar l’origen exacte de la seva arribada, a través dels registres, i del perquè molts i molts tenen el cognom totalment catalanitzat sense que hi hagi cap diferència amb els catalans de soca-rel.

Avui a la clausura els he dit ben clarament i fort que a Catalunya els homes que hi viuen i treballen son ciutadans. Aquesta ciutadania els garanteix tots els seus drets sense cap discriminació, i se’ls considera catalans de ple dret. La nacionalitat catalana no es basa ni en l’ètnia, ni en la sang, ni en la raça. La catalanitat s’obté a través de la ciutadania i amb la seva integració cívica, lingüística i cultural. Un home que parla català és el passaport de la seva nacionalitat, i no és mai originada per la sang. El poder d’integració de Catalunya vers els gitanos, els quals són una part integrant de la nostra societat, s’hauria de reflectir d'igual manera a les onades que fa poc han arribat de diversos continents com a nouvinguts. Tant de bo la integració social dels nouvinguts sigui com la que han fet el gitanos. Tíndriem el futur assegurat.Aquesta notícia ha rebut 6176 visites.
<< Anterior   [Tornar a l'índex de bitacola]   Següent >>