Disminuïts (Dimarts, 20-XII-2005)
20/12/2005




Quan es va redactar la Constitució de 1978 a l’art.49 s’hi va establir que els poders públics implementaran una política de previsió, tractament, rehabilitació i d’integració dels disminuïts físics, sensorials i psíquics. Aquest mot de “disminuïts” des de la redacció del text constitucional fins ara ha passat de moda, i s’ha considerat absolet atès que a base de fer-lo servir i d’utilitzar amb massa freqüència ha esdevingut mensvaloratiu o menyspreatiu.

ZP s’ha compromès a canviar la Constitució, i en lloc de posar-hi “disminuïts” substituir-ho per “discapacitats”. Ara de fet, a tot arreu als que pateixen disminucions d’una manera oficial s’hi aplica el mot “discapacitat”. Jo us ben asseguro que dins de pocs anys aquest mot també esdevindrà abslotet, el seu ús el farà poc elegant i poc representatiu de la dignitat de les persones que pateixen aquestes disminucions. El fet son les discapacitats i no les paraules que les volen representar.

Quan jo era jove aquestes persones que pateixen de naixament o per adopció d’una disminució sensorial, psíquica, o física no tenien un nom genèric oficial, atès que els poders públics de fet no se’n preocupaven gens. Tampoc no tenien, doncs, la possibilitat d’associar-se com ara per defensar els seus interessos cívics. Cada família havia de preocupar-se del seu cas personal. Però cap els anys seixantes es va començar una política de rehabilitació i d’integració social, aleshores, es va trobar el mot “subnormal” que es va utilitzar oficialment a tot arreu. Tanmateix, aquesta paraula també es va desgastar i després d’uns anys d’utilització, es va canviar per “disminuït”, amb el mateix fenomen que es vol fer ara pel de “discapacitat”. Fixem-nos com les paraules tenen un vida, com totes les coses, i la seva vigència està en funció del valor que la societat li vulgui donar-los-hi. Tanmateix, en aquest cas no varia pas el fet real, ni la realitat social, el que canvia simplement és la representació verbal. És la paraula.



Aquesta notícia ha rebut 1687 visites.
<< Anterior   [Tornar a l'índex de bitacola]   Següent >>