EL PROPER DIUMENGE 1 D'OCTUBRE TINDRÀ LLOC LA SETENA CAMINADA LLAGOSTERA-LA BISBAL , MEMORIAL ISABEL VILÀ.
17/09/2006


El motiu principal d'aquesta travessa de Les Gavarres és commemorar el “Foc de La Bisbal” de 1869 i retre homenatge a la primera sindicalista catalana Isabel Vilà.Les Gavarres

Les cames encara les tinc enrampades i els óssos adolorits. He estat gairebé sis hores caminant. La distància que va des de Llagostera fins a La Bisbal hom ha computat que és aproximadament de 27 km. Caminar des de les vuit del matí per Les Gavarres és la quarta vegada que ho faig. Avui també han seguit aquesta ruta més de 80 persones. La idea no és pas només fer exercici i caminar per oxigenar una mica la còrpora. El motiu principal de totes aquestes persones que avui han travessat Les Gavarres ha estat per commemorar el “Foc de La Bisbal” de 1869 i retre homenatge a la primera sindicalista catalana Isabel Vilà.

Celebrar una commemoració del “Foc de La Bisbal” del 1869 té per objecte mantenir la memòria històrica i fer-la col·lectiva. Retre homenatge a Isabel Vilà, és per recordar el seu trajecte per les muntanyes fins arribar a La Bisbal per tenir cura dels republicans ferits. La nostra sindicalista es mereix que la commemorem per tot allò que va fer com a dona, com a republicana, com a sindicalista, com a laica, i com a pedagoga.

Diumenge, 5 d’octubre del 2003
Bitàcola de Francesc Ferrer i Gironès.


VII CAMINADA LLAGOSTERA - LA BISBAL
MEMORIAL ISABEL VILÀ

Isabel Vilà i Pujol (Llagostera), ensenyant i primera sindicalista de les comarques gironines. El 6 d'octubre de 1869 va participar en el Foc de la Bisbal. Realitzà una marxa amb altres persones des de Llagostera i Cassà de la Selva a la Bisbal, travessant Les Gavarres, per participar en la revolta que tingué lloc per defensar la República Democràtica Federal. La revolta va enfrontar les tropes del governador militar de Girona amb una força republicana de 2000 homes que s'havien fet forts a la capital del Baix Empordà. Aquests homes eren de Sant Feliu, Palamós, Palafrugell, Castell D'Aro, Llagostera i La Bisbal. Havien constituït una Junta Revolucionària dirigida pel diputat Pere Caimó, que havia proclamat la República Democràtica Federal.

Hi hagué forts enfrontaments amb barricades, fins que Caimó caigué presoner i havent rebut notícies de l'arribada de reforços de les tropes del governador des de Barcelona, la força revolucionària es dissolgué.

Amb motiu del cop d’estat de Pavia (1874) es va declarar fora de la llei la Internacional i Isabel Vilà s’exilià a Carcassona durant set anys.
Isabel Vilà fou la primera dona sindicalista de les nostres comarques i treballà en la creació de la secció de paletes i la de tapers de la Primera Internacional (A.I.T.), federació local de Llagostera, va demanar a l’Ajuntament la cessió d’un local per biblioteca dels treballadors, i va reivindicar la jornada de cinc hores pels menors de 13 anys. Per això se la conegué per la “Isabel cinc hores”.

Fou directora d’una escola de nenes de la Institución Libre de Enseñanza de Sabadell, ciutat on morí el 23 de desembre de 1886.


PROGRAMA DE LA SETENA CAMINADA:


3/4 de 8 del matí:

Homenatge de l’Ajuntament de Llagostera a la il·lustre filla de la vila Isabel Vilà.
Lloc: Plaça de Catalunya de Llagostera.

8 del matí:

Sortida des de Llagostera.
Recorregut: Urb. Els Escuts, Mas Boix, Casa Nova d’en Bota, El Roquetal, Coll del Matxo Mort (GR 92.1), Can Sitges, Puig de la Gavarra, Castanyeda d’en Genoer, Mas Matas, Font d’en Mercader, Molí d’en Coia, Pont de les Dobles, Can Llobet, Palanca del Daró, La Bisbal.

1 del migdia:

Arribada a La Bisbal, a la Font de l’Arbre (al costat de la piscina)
Lectura d’un manifest recordatori del Foc de La Bisbal.

Tornada a Llagostera. (Hi haurà un autocar gratuït per aquells que no tinguin vehicle per la tornada).


Aquesta notícia ha rebut 2498 visites.
<< Anterior   [Tornar a l'índex de notícies]   Següent >>