14 d'abril per la REPÚBLICA CATALANA
13/04/2009


"Uns VALORS que encara son vigents, i que no son res més que l’aprofundiment de la DEMOCRÀCIA en la vida política, SOLIDARITAT en la vida social, i LLIBERTAT EN ELS NOSTRES DRETS NACIONALS"


REPÚBLICA
Per Francesc Ferrer i Gironès


Avui he anat al migdia cap el cementiri. He anat allà on la gent està enterrada teòricament perquè hi ha un rètol amb el nom dels que se’n vol fer memòria, amb un monument al capdavall del passadís, on invoca els que varen morir pels ideals republicans. Tots varen ser afusellats. El dia era clar i el solei ens feia veure també les coses més clares.

La realitat de tot això, és que en aquell indret es vol fer memòria dels que va assassinar el general Franco, en el lapsus de temps que va des de l’acabament de la guerra fins al 1945 quan els alemanys varen perdre la contesa mundial. Un cop els alemanys varen perdre la guerra contra els aliats, el general Franco no va tenir més interès en afusellar a ningú. Això vol dir doncs, que si alemanys no haguessin dominat mai a Europa, potser no s’hagués mort a ningú. Una vergonya. Una vergonya el simulacre dels judicis. Una vergonya per tots els militars que varen participar en la mascarada. Una vergonya pels que defensaven a la gent de 10 en 10. Terrible, misèria espanyola. Complicitats inexplicables amb la pena de mort, en un temps que tothom es vanagloriava de la pau, amb la benedicció de l’església i de tots els capellans. Algun dia caldrà demanar perdó per la legitimació històrica del franquisme, amb la sang a les mans, i la mort al pensament.

Avui, tanmateix, la república ja no es pas una ideologia que va en contra de la dinastia monàrquica. A Europa tots els monarques han assumit els drets de l’home de la revolució francesa. Ara el que cal és defensar els valors republicans. Uns valors que encara son vigents, i que no son res més que l’aprofundiment de la democràcia en la vida política, solidaritat en la vida social, i llibertat en els nostres drets nacionals.

Dijous, 14 d’abril del 2005Aquesta notícia ha rebut 1545 visites.
<< Anterior   [Tornar a l'índex de notícies]   Següent >>