Llocs de la memoria.
F.F. 2004
11/01/2014


La ideología al carrer


Un historiador especialista amb els llocs de memòria, les commemoracions històriques, les identitats col•lectives, la memòria social, etc. va fer un treball sobre els noms del carrers de la Barcelona del Pla Cerdà. Stéphane Michonneau ha fet llibres, articles i treballs sobre aquesta qüestió.

En una ponència llegida a la Universitat de Girona la va dedicar a la memòria dels carrers i monuments de la Barcelona i en especial sobre la política de Víctor Balaguer, que de fet és l’autor dels noms que es varen imposar a tots els carrers. És l’empresari de la memòria. Sempre hi ha qui decideix allò que cal enaltir, i allò que cal oblidar.

La idea de l’historiador es palesar que Barcelona té una cultura que li permet definir-se d’una forma absolutament diferent a la d’Espanya. I a més a més demostra que els busts i estatues del Parc de la Ciutadella, tenen una doble finalitat. Primer esborrar l’oprobi militar espanyol, i en segon terme es relatar la història de Catalunya esclatant després de la derrota militar. Efectivament, tots ens hauríem de dedicar a examinar els noms dels carrers de la nostra ciutat. Allà veurem la ideologia dels nostres edils. I també veurem l’oblit o el record històric. Dieu-me quins carrers heu posat, i us diré qui sou.
Dimarts, 11 de gener del 2004Aquesta notícia ha rebut 922 visites.
<< Anterior   [Tornar a l'índex de notícies]   Següent >>