Intel.lgència (Divendres, 25-XI-2005)
26/11/2005




La intel·ligència ha estat definida històricament per molts autors. L’experiència de la nostra vida també ens ha donat arguments per poder-la qualificar a través de la gent coneguda per intel·ligents, la qual cosa també ens hauria de permetre poder resseguir i detallar tots els requisits necessaris per gaudir d’aquesta qualitat. D’una forma totalment sintètica diríem que les facultats serien sensació, memòria, i raonament, la qual cosa no vol dir res més que facilitat de percepció, capacitat d’emmagatzemar coneixements, i finalment la facilitat de saber-les escollir i relacionar per adoptar decisions.
Precisament m’ha vingut al cap aquesta definició de la intel·ligència quan m’he assabentat que a Barcelona s’havia instal·lat un supercomputador, el qual se l’ha batejat amb el nom comú de “Mare Nostrum”. Els que fan anar l’artefacte computador estic segur que són molt intel·ligents, però el que ha decidit el nom, no sé pas que hi té a veure que una màquina sigui el nostre mar. Si no es pas per trobar un nom llatí que no sigui castellà, ni català, no ho entenc pas. Que aquest ordinador majestàtic sigui un dels més importants del món està en la "capacitat de col·laboració" de las parts o elements de la maquina (processadors i memòria). Aquesta feina la podrien igual fer si ajuntéssim una multitud d’ordinadors PC, però aquí la fa sol un computador monstre, per la qual cosa se li diu “supercomputador”. He llegit en la notícia d’aquesta implantació científica a Barcelona que si haguéssim de definir que és la supercomputació, podríem afirmar que, ”la supercomputación es defineix pel nombre d’operacions que pot realitzar i per la seva interacció”.
I en reflexionar sobre el capteniment mecànic del supercomputador i la seva tasca, he pogut verificar que la sevadefinició s’assembla moltíssim amb la que abans n’hem anomenat intel·ligència., atès que s’hi entenia la facilitat de percepció i la seva memòria, i quedava arrodonida amb la tria i la relació o interacció. No endebades, en Just Cabot, ja ens havia escrit que la “funció de la intel·ligència no consisteix a saber coses, sinó a triar-les i relacionar-les.”. Esperem que el supercomputador tingui capacitat de memòria, i tingui la facultat de relacionar-ho tot.



Aquesta notícia ha rebut 1708 visites.
<< Anterior   [Tornar a l'índex de bitacola]   Següent >>