Valencià (Diumenge, 27-XI-2005)
27/11/2005
El Govern de la Generalitat Valenciana té un interès impressionat a favor de la llengua valenciana. Aquest govern té una vitalitat i una energia a favor de la llengua valenciana que només l’utilitza per anar en contra del català. !Quina llàstima! Si tot l’esforç que fa contra la llengua catalana l’apliques a favor de l’ús social del valencià, ja no hi hauria problema.

La fúria, l’obstinació i la monomania que els del PP tenen en separar i escindir, la llengua valenciana del català, els fa perdre tot el temps que necessitarien per enaltir i enlairar socialment la seva llengua. Entre molts i molts arguments que utilitzen per separar la llengua, ho fan a partir de les denominacions que a través dels anys se n’han donat. Però, ai làs!. Tinc a la vista un llibre de Julian Marias (2005), que suara ha estat publicat, en el qual fa citació de la famosa frase de Felip IV, en la qual afirmava: “Y así aprendí y supe bien las lenguas de España, la mía, la aragonesa, catalana y portuguesa”. O sigui que el 1630 el rei no considerava el valencià una llengua diferent del català.

El que si val la pena de remarcar és que aquesta frase no era pas una “correcció política”, sinó que està en un “Epílogo breve” publicat a la traducció de la “Historia de Italia” elaborada per Francesco Guicciardini. Si ara la citació la fa Marias, abans ja l’havia fet Eduardo Chamorro (1998) al llibre sobre la vida de Felip IV. Aquesta frase que no es coneix de cap més altra rei castellà, no solament té el mèrit d’aclarir la inexistent diferència entre el valencià i el català, sinó que sobretot, ens indica que si actualment els reis de la nissaga de Borbó no saben el català, és que són uns ignorants, i uns reis molt poc respectuosos amb els drets dels ciutadans.

No cal dir que si els reis haguessin agafat la llengua catalana com a normal, i no com va fer el petit príncep de Girona, que ahir va venir al Parlament de Catalunya, i no es va atrevir a no dir res més que una frase amb quatre paraules, potser s’hauria notat que l’estat també hagués respectat els drets lingüístics del catalans. Ara bé, aquesta colla de la família reial, es creuen sobirans, alteses, i monarques, i no deuen creure en el sufragi universal. Si tinguessin fe en el sufragi universal, de tal manera que haguessin de ser elegits per ocupar el lloc de cap de l’estat, ja veuriem com aprendrien el català desseguida. Ara per ara, demostren que son més burros que Felip IV que les sabia totes, i si les saben i no les fan servir, continuen essent-ho per la manca de respecte al poble català..
Aquesta notícia ha rebut 1674 visites.
<< Anterior   [Tornar a l'índex de bitacola]   Següent >>