Premsa (Dilluns, 5-XII-2005)
05/12/2005
El Centre d’Estudis d’Opinió del Govern de la Generalitat ha fet una enquesta general i ha preguntat als ciutadans quins diaris llegeixen. És a dir, que les dades estadístiques no reflecteixen els diaris publicats o editats i distribuits, sinò els llegits. Aquesta és una controvèrsia entre La Vanguardia i El Periódico. I pel que sembla El Periódico té més llegidors (46’7%), seguit de La Vanguardia (42’4%). Cal remarcar amb èmfasi que segons les dades de l’anàlisi sociològica els ciutadans llegeixen més El Periódico en llengua catalana (55%) que no pas en castellà (45%). Aquest fet és molt important si reflecteix la realitat.

Altres capçaleres analitzades inclouen El País (16%), la premsa comarcal/provincial tractada en bloc (10’6%), l'Avui (10,0%), els gratuïts (7,6%), El Punt (6,8%), El Mundo (3,9%), ABC (2,2%) i La Razón (0,5%). La suma de percentatges no té perquè donar 100, ja que els 1.900 enquestats pel baròmetre podien dir més d'una resposta.

La conseqüència que podem treure d’auestes dades és simplement la importància dels diaris estrictament en català. Per obtenir aquesta xifra hem sumat la part catalana d’El Periodico, la premsa comarcal, l’Avui, i El Punt. La suma total és del 53%. Una altra reflexió podria ser el comportament dels mitjans de la Corporació, en relació a la publicitat que fan dels diaris generalistes, i veurem que no segueixen pas la prioritat fixada pels llegidors, sinó que molt sovint parlen més dels diaris de Madrid, encara que no tinguin practicament cap difusió com es veu en El Mundo, ABC i La Razón. Caldria mirar que aixó es rectifiqui.

Una altra idea que no podem despreciar és que la influència de tots els que insulten a Catalunya escriuen habitualment a diaris que de fet pocs lectors tenen entre nosaltres. Pel que fa a la ràdio trobem que Catalunyaràdio és la capdavantera, i la segueix la SER. Pel que fa a la COPE l’escolten l’1’04%. O sigui, que pocs oidors poden quedar influits. Tanmateix, les TV son una altra cosa. Però la catalnaofòbia no es pas tan agosarada com a la premsa i a la ràdio.Aquesta notícia ha rebut 1609 visites.
<< Anterior   [Tornar a l'índex de bitacola]   Següent >>