Intel.lectuals (Dijous, 8-XII-2005)
08/12/2005
En aquesta campanya anticatalana hom s’ha queixat de que pràcticament cap intel·lectual espanyol ha sortit a la palestra pública per a defensar els interessos nacionals de Catalunya, ni per a defensar la voluntat política expressada majoritàriament pel Parlament català. Quan al 1985 vaig elaborar el llibre sobre la persecució política de la llengua catalana, no hi vaig pas fer referència als criteris dels intel·lectuals sobre la matèria. Tanmateix, més tard vaig elaborar un treball que vaig publicar a la revista “Serra d’Or” sobre el capteniment dels intel·lectuals espanyols en relació a la llengua catalana, el qual vaig ampliar més endavant en el meu llibre “Catalanofòbia”, i per tant, puc tenir una referència històrica força exacta de quin ha estat el seu tarannà en tot allò que es relaciona amb la nostra llengua, que casualment ara amb la qüestió política podríem dir que és molt semblant o equivalent.

És a dir. Pel que fa a la llengua, de fet, els intel·lectuals que han anat a favor de la llengua catalana d’una manera efectiva, no simplement signant un manifest o expressant idees romàntiques, no es poden comptar ni amb els dits d’una mà. De fet les opinions dels intel·lectuals espanyols sempre han estat en contra de la normalització de la llengua catalana, i en realitat els seus criteris han servit de coixí ideològic pels polítics que varen decretar lleis prohibint-la, o han aportat justificacions per legitimar la sostinguda persecució de la seva vitalitat social.

Avui ens trobem en una qüestió similar. Han estat multitud de professionals universitaris o d’intel·lectuals el que han publicat articles en contra de l’Estatut d’Autonomia. I tots aquells que sempre han expressat una certa atracció cap a Catalunya han callat. No han dit absolutament res. Fins i tot aquells intel·lectuals que han rebut distincions per part de la Generalitat i han estat guardonats amb medalles, també aquests encara estan darrera la bardissa. Pel que fa a artistes espanyols que han mostrat a voltes el seu filocatalanisme també han callat i algú s’ha justificat dient que atesa la seva professionalitat havien de vigilar perquè també rebien encàrrecs d’ajuntaments o institucions regides pel partit popular. Molt bé!.

En definitiva. Jo he vist dins de casa nostra mateix a gent que podríem dir que treballa en el camp intel·lectual que s’han posicionat en contra de l’Estatut, quan des de fora hom sempre ens atribueix que a Catalunya no hi ha pluralitat, que hi ha pensament únic, i que el nacionalisme és transversal de forma que no es deixa respirar a ningú que no estigui d’acord amb el pensament hegemònic. Això és fals. Hi ha més pluralitat a Catalunya que no pas a Espanya. Si efectivament entre els espanyols hi hagués pluralitat de pensament i tolerància doctrinal, no hi ha dubte que els intel·lectuals no tindrien por d’emergir del seu silenci, i publicar a favor de l’Estatut. La realitat és que els intel·lectuals espanyols, són més espanyols que catalans. Els espanyols en general tenen una nacionalisme integral i ingènit. Fins i tot els intel·lectuals espanyols estan amarats i impregnats de nacionalisme espanyolista que els priva de ser neutrals, moderns, i cosmopolites. El seu nacionalisme espanyolista, el qual sovint neguen, i moltes vegades ignoren fins i tot que el portin arrapat congenitament, els fa decantar en contra dels interessos nacionals de Catalunya. I es que vulguin o no, Catalunya és una nació. I la realitat fa que Espanya i Catalunya siguin dues nacions enfrontades des de fa segles. I en aquest enfrontament els intel·lectuals es decanten, s’han pronunciat, i no cal dir sempre s’adossaran o acostaran a favor dels interessos espanyolistes.

Un cop feta aquesta Bitàcola m'he assabentat que a Madrid el grup "No ens resignem" ha elaborat un manifest titulat "Espanya és Catalunya", el qual ha estat signat per intel.lectuals d'esquerres. Només han signat, i pels que hi figuren no ha estat pas gaire exitos. Caldrà veure com es desenvolupa. Peró, el que caldria fer es publicar tants articles com han fet els que hi han anat en contra.Aquesta notícia ha rebut 1635 visites.
<< Anterior   [Tornar a l'índex de bitacola]   Següent >>