Pepita Tudó (Diumenge, 11-XII-2005)
11/12/2005
Fa temps que a resultes d’estudiar la vida de Jacint Tudó i Alemany, un català que va signar l’acta de la sessió del Consejo de Castilla, per la qual es va aprovar prohibir l’ensenyament de la llengua catalana a les escoles de primeres lletres, retòrica, i gramàtica el 1768, vaig anar a parar a un seu germà, Antoni Tudó, que era militar i fou traslladat a Cadis. Aquest militar a Cadis es va casar amb una dona que es deia Catalán. Quan el seu germà Jacint el 1766 va ser nomenat ministre del Consejo de Castilla, Antoni fou reclamat a Madrid, i se li va donar el càrrec d’Intendent del Real Sitio del Buen Retiro i també administrador del l’Hospital d’Aragó. D’aquest matrimoni Tudó-Catalan en varen tenir una filla que la varen batejar com a Josefina. Però en realitat en la vida pública i oficial va passar a la història amb el nom de Pepita Tudó i Catalán.

Doncs bé, com que jo vaig anar a parar indirectament a la Pepita Tudó, tot i estudiant la persecució de la llengua catalana, em vaig interessar per ella sobretot perquè va portar una vida molt xarbotada. Hom diu que de primer pel 1795 va ser model i amant de Goya, i que la “Maja desnuda” és el seu retrat. Goya amic de Manuel de Godoy li va traspassar i va ser l’amistançada de Godoy durant molt i molt de temps. La Pepita Tudó va ser amistançada de Godoy, tot i que el “Príncep de la Pau” era l’amant de la reina M. Lluïsa de Parma. I fins i tot la Pepita Tudó va ser l’amistançada de Godoy quan aquest es va casar oficialment amb la princesa Teresa de Borbó. D’això se’n queixa Jovellanos. Quan el 1814 s’envia Godoy exiliat a Pésaro (Itàlia) la Pepita també se’n va amb ell, atès que ja en tenia dos fills seus. El 1829 Godoy finalment es va casar oficialment amb la Pepita Tudó.

Aquest recorregut històric fet una mica ràpidament ens marca la vida atzarosa de Pepita Tudó, neboda del que va signar la prohibició del català a l’escola el 1768, però el que m’ha fet escriure aquestes ratlles, és que he volgut cercar pel Google si trobava alguna font inèdita, i m’he trobat que molts autors que comenten la vida de la Pepita Tudó, en diuen barbaritats d’una ignorància total. Hi ha qui diu que Godoy va agafar una noia pagesa i salvatge i la va portar a la Cort. Altres li atribueixen el gentilici de malaguenya. I fins i tot alguns diuen que era gitana. ¿Ningú es va preocupar de saber que el seu pare era oficial militar de l’exercit tenia un càrrec de confiança de la monarquia?. Fins i tot a l’arxiu del Palau Reial de Madrid (Plaça d’Oriente) hi vaig trobar una carta del seu pare sol·licitant posar persianes a les finestres del Sitio del Buen Retiro, atès que tothom quan passava mirava cap a dins a les habitacions. Ben segur que la Pepita Tudó devia provocar curiositat als madrilenys d’aquell temps. La història és ací!. ¿Peró, ningú no es va preocupar de conèixer l’origen familiar de Pepita Tudó, filla d’un barceloní del carrer Basea?.
Aquesta notícia ha rebut 1902 visites.
<< Anterior   [Tornar a l'índex de bitacola]   Següent >>